menu MENU

aktualności

dvr
Jakie wymagania powinna spełniać podłoga do kuchni?
Jakie wymagania powinna spełniać podłoga do kuchni?
Stół na którym można tańczyć!
Stół na którym można tańczyć!
Radosnych Świąt Wielkiej Nocy!
Radosnych Świąt Wielkiej Nocy!
about design 9-11 maja 2014
about design 9-11 maja 2014
Luksusowe stoliki i stoły do jadalni.
Luksusowe stoliki i stoły do jadalni.
Kuchnia na Twoją miarę
Kuchnia na Twoją miarę
Międzynarodowe Targi Meblowe 2-5 września 2014 r. Arena Ostróda
Międzynarodowe Targi Meblowe 2-5 września 2014 r. Arena Ostróda
Drugi numer biuletynu Przyjazna kuchnia
Drugi numer biuletynu Przyjazna kuchnia
MEBLE POLSKA Targi Mebli w Poznaniu 5-8 marca 2012
MEBLE POLSKA Targi Mebli w Poznaniu 5-8 marca 2012
Dom i wnętrze - Targi Kielce 19-21.09.2014
Dom i wnętrze - Targi Kielce 19-21.09.2014
Pokaż serce swojego domu! - rusza kuchenny konkurs fotograficzny IKEA
Pokaż serce swojego domu! - rusza kuchenny konkurs fotograficzny IKEA
Forum Branży Meblowej - 29 stycznia 2014
Forum Branży Meblowej - 29 stycznia 2014
Radosnych Świąt Wielkiej Nocy
Radosnych Świąt Wielkiej Nocy
Skrzynka na jabłka w każdej kuchni
Skrzynka na jabłka w każdej kuchni
Metoda na funkcjonalna kuchnię
Metoda na funkcjonalna kuchnię
11.850 PLNNETTO


dvr

aktualności

aktualność

star_borderprint

Wiosenne eko-gotowanie z IKEA

Open Media2019-08-25Wyświetlenia: 1680 Posty: 0Zdjęcia: 0
Gdy wiosna już na stałe zagościła w naszym domu i garderobie, najwyższy czas, by powitać ją również na talerzu! Kolorowe, lekkie, a przede wszystkim zdrowe menu to najlepszy sposób, by zregenerować organizm po zimie i przygotować się na przyjście lata.

W wiosennym jadłospisie warto postawić na różnorodność i nie bać się eksperymentów. Sałatka z pieczonego słonecznika bulwiastego z orzechowo-bekonowym winegretem? Błyskawiczne małże w zupie pomidorowej? A na deser tarta jabłkowo – pomarańczowa? Wszystko jest możliwe – szczególnie, gdy źródło natchnienia mamy w zasięgu ręki. Wiele inspirujących przepisów z całego świata znajdziemy np. w książce „Nasze jedzenie, naturalnie” szwedzkiej autorki Kille Enna.


Naturalnie zdrowo!


Komponując posiłki najlepiej wybierać produkty sezonowe. Są one nie tylko świeże, smaczne i tanie, ale zawierają o wiele więcej składników odżywczych, niż warzywa i owoce uprawiane poza sezonem. Kuchnia będąca odbiciem pór roku bardziej odpowiada miejscowym warunkom klimatycznym i samoistnie powoduje zróżnicowanie potraw na talerzu, zapobiegając tym samym monotonii w codziennym jadłospisie.

Sezonowych produktów warto szukać w osiedlowym warzywniaku lub na targowisku – mówi Agata Czachórska z IKEA Kraków. - Zakupy u lokalnych producentów stanowią mniejsze obciążenie dla środowiska ze względu na skrócenie dystansu między gospodarstwem rolnym a naszą kuchnią. Produkty nie muszą też być długotrwale przechowywane w chłodniach, by zachować świeży i dobry wygląd, nie tracąc cennych składników odżywczych i walorów smakowych - dodaje.


Wyjątkowe dodatki dla łatwiejszego gotowania


Dobrze zaplanowane menu wiosenne nie powinno wymagać wielu godzin ciężkiej pracy w kuchni. By przygotowanie posiłków było szybkie i sprawne, warto skorzystać z kilku sprawdzonych tricków. Ryby, mięso i warzywa można przyrządzić na parze. Tego typu potrawy są zdrowe i smaczne, a przy tym praktycznie nie wymagają użycia wody. Wystarczy zaledwie niewielka jej ilość – około 1 cm na dnie garnka.

Sprytnym rozwiązaniem są specjalne wkłady do jednoczesnego gotowania kilku produktów w jednym garnku. Dobrze sprawdzają się np. akcesoria z serii IKEA STABIL. -Zaletą serii STABIL jest możliwość dopasowania poszczególnych elementów do większości garnków i maksymalnego wykorzystania miejsca wewnątrz nich. Wystarczy włożyć do naczynia z gotującym się makaronem lub zupą jeden lub kilka wkładów, by móc w tym samym czasie przyrządzić pozostałe elementy potrawy - warzywa, ryby czy mięso – mówi Agata Czachórska z IKEA Kraków. - Nie tylko oszczędzamy nasz czas, ale zmniejszamy ilość zużytej wody i energii potrzebnej do ogrzania naczynia. Osiągając wymierne korzyści, chronimy środowisko – dodaje. Wśród akcesoriów serii STABIL znajdziemy również wiele innych przydatnych rozwiązań, m.in. cedzaki nakładane na garnki, umożliwiające odlanie gorącej wody bezpośrednio z garnka oraz pokrywki i wkłady, dzięki którym schłodzenie potraw stanie się niezwykle proste.

Więcej informacji na temat oszczędzania wody i energii, a także mnóstwo praktycznych porad m.in. na wykorzystanie resztek z potraw i około 100 przepisów na zdrowe i ekologiczne dania znajdziemy w książce „Nasze jedzenie, naturalnie” szwedzkiej autorki Kille Enna. Książka dostępna jest w sklepach IKEA, w tym w sklepie IKEA Kraków.


Wypróbuj nasz przepis!

Sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem


(przystawka lub dodatek do innych potraw, dla 4 osób)

Świeża, chrupiąca sałatka o eleganckim, lekko cierpkim pomarańczowym smaku. Idealny dodatek do soczystej, upieczonej na chrupiąco kaczki lub wędzonych oleistych ryb. Połowę buraków w sałatce można zastąpić smacznymi jabłkami. Zamiast gorzkawych gatunków sałat można użyć rukoli, sałaty sercowej, szpinaku lub orientalnych warzyw liściastych.


Składniki:


ok. 300 g obranych buraków np. odmian żółtych, czerwonych lub pasiastych

100 g sałaty frisee

300 g cykorii


Pomarańczowy winegret:


(przepis na około 125 ml)

½ łyżeczki świeżo zmielonych ziaren kardamonu

2 łyżeczki posiekanego tymianku np. tymianku pomarańczowego

2 łyżeczki miodu np. miodu z kwiatów pomarańczy

2 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

4 łyżeczki octu balsamicznego lub zwykłego octu jabłkowego

2 łyżki wody pomarańczowej

sól morska

świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:


Umieść kardamon w dużej salaterce, a następnie wymieszaj pozostałe składniki. Przypraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Buraki pokrój na cieniutkie plasterki przy użyciu krajarki lub bardzo ostrego noża. Wymieszaj z pomarańczowym winegretem i odstaw na co najmniej 15 minut dla wzbogacenia smaków. Usuń głąb z sałaty frisee i pokrój liście na mniejsze kawałki. Umyj, wypłucz i odwiruj liście do sucha w wirówce do sałaty. Odetnij 1 cm głąba cykorii i pokrój warzywo na grube plastry. Umieść w salaterce oba rodzaje sałaty. Wymieszaj składniki i od razu podawaj na stół.

Więcej przepisów szukaj w książce „Nasze jedzenie, naturalnie” szwedzkiej autorki Kille Enna, dostępnej w sklepach IKEA.

ID: 73