menu MENU

Stylowa sypialnia Artemida
Bielsk woj. mazowieckie
cena4.150 PLNNETTO


library_books

artykuły

artykuł

star_borderprint

Jak wybrać podłogę do kuchni?

Graża2019-08-25Wyświetlenia: 6548 Posty: 2Zdjęcia: 0
Niezależnie od tego, jak mały lub jak duży może być nasz budżet, istnieje kilka wysokiej jakości, efektywnych i korzystnych cenowo rodzajów podłóg, które są uważane za odpowiednie do stosowania w kuchniach. Podejmując się zadania wyboru podłogi do kuchni, musimy wziąć pod uwagę kilka istotnych aspektów. Poniżej znajdziecie kwestie, jakie należy przemyśleć oraz przykładowe rodzaje podłóg.

Wybór materiałów

Istnieje wiele opcji materiałów na podłogi kuchenne. Wybranie najlepszego materiału do pomieszczenia kuchennego, czy jadalni może być związane z osobistymi preferencjami pod względem wyglądu i stylu, a także kwestiami budżetowymi. Podłogi w innych pomieszczenia zwykle są drewniane lub ceramiczne i nie przywiązujemy do nich tak dużej uwagi, jak do kuchni. To właśnie kuchnia i jadalnia są miejscami, gdzie spędzamy najwięcej czasu, dlatego te pomieszczenia są narażone na największe zużycie materiałów podłogowych.

Płytki podłogowe

Najlepszym wyborem dla pomieszczeń kuchennych mogą okazać się płytki podłogowe. Płytki muszą być solidne, wytrzymałe, szybkie w wyczyszczeniu, łatwe w utrzymaniu i nadające się do stosowania w pomieszczeniach narażonych na dużej tarcie i nacisk. Płytki podłogowe wykonane są z różnych materiałów, a tym samym istnieje wiele opcji do rozważenia.

Podłogi z kamienia naturalnego

Styl i wygląd związane z zastosowaniem kamienia naturalnego jako pokrycia podłogi w kuchni, mogą dodać przytulnego charakteru do pomieszczenia i oferują rustykalny, ale nowoczesny wygląd. Tekstura i kolor kamienia naturalnego są ciekawymi walorami, które warto przenieść do domu. Mamy możliwość wyboru m.in. marmuru, granitu, trawertynu, wapienia, itp.

Płytki winylowe

Płytki te są doskonałą alternatywą dla drogich materiałów, takich jak kamień naturalny. Właściciele domów mogą wybrać projekty płytek PCV, które wyglądają i sprawują się, tak samo jak materiały, takie jak kamień i drewno, unikając wysokich cen. To świetne rozwiązanie dla osób, które nie mają potrzeby wykorzystania podłóg z naturalnych materiałów, a ich podłogi ponadto nie muszą być ognioodporne.

Płytki gresowe

Te płytki są formą ceramiki i są bardzo trudne w ułożeniu. Są one odporne na działanie wody, a wilgoć nie może ich łatwo uszkodzić. To jest powód, dla którego te płytki są stosowane w łazienkach i są uważane za najlepszy rodzaj podłóg w pomieszczeniach kuchennych.

Podłogi drewniane

Najlepszym wyborem spośród drewnianych podłóg w pomieszczeniach kuchennych są podłogi wykonane z drewna pochodzącego z drzew liściastych. Takie podłogi cechuje długowieczność i wytrzymać na ciśnienie wywołane naciskiem stóp. Aby wybrać najlepsze drewniane podłogi do pomieszczeń kuchennych, istnieje kilka elementów, które należy rozważyć.

Wybór gatunku drewna

Drzewa takie jak klon, dąb i czereśnia są doskonałym wyborem na podłogi kuchenne, ponieważ są one najtrwalszymi gatunkami. Poszczególne słoje drewna (takiego jak dąb) mogą ukryć plamy i wgniecenia w podłodze lepiej niż inne rodzaje podłóg.

Wybór najlepszej możliwej podłogi - podsumowanie

Przed wykorzystaniem drewnianej podłogi, która będzie odpowiednia dla kuchni, należy zaimpregnować drewno za pomocą przezroczystego preparatu.

Spójny wygląd

W przypadku kuchnia szafek kuchennych wykonanych z poszczególnych rodzajów drewna, najlepiej jest dopasować drewnianą podłogę do takich mebli. Pomyśl również o ilości światła naturalnego, które wpada do twojej kuchni w ciągu dnia, by uzyskać jeszcze lepszy efekt wizualny nowej podłogi.

ID: 200

chevron_left

Podłogi w kuchniach komercyjnych
ROber2014-06-18
W wielu lokalach świadczących usługi związane ze sprzedażą jedzenia, podłoga kuchenna musi zostać wykonana według pewnych norm. Ponadto po wykonaniu takiej podłogi umieszcza się na niej różne sprzęty kuchenne oraz profesjonalne meble kuchenne do restauracji. Jeżeli przy instalacji podłóg popełni się jakiś błąd, trzeba usunąć sprzęt z kuchni i zdemontować podłogę. To naprawdę staje się kosztowne. Dlatego lepiej wcześniej sprawdzić podłogi kuchenne pod pewnym kątem. Musisz dowiedzieć się, czy taka podłoga zapewnia ochronę dla podłoża – nawierzchnia powinna chronić integralność budynku wykonanego z zaprawy betonowej, unikając w ten sposób niepotrzebnych. Chodzi w tym wypadku też o ochronę podłoże przed bakteriami i pleśnią, ale również podłoga może być źródłem ciągłych napraw i konserwacji urządzeń kuchennych. Higieniczne warunki – podłoga bez zagłębień, nie porowata promuje warunki higieniczne dla kuchni. Bakterie mogą łatwo przenikać i rosnąć w betonie i innej zaprawie, ponieważ zarówno beton, jak i zaprawa są porowate.

Podłogi kuchenne
olo2014-05-08
Podłogi, winylowe, podłogi kamienne, podłogi z płytek. Ważne by podłoga kuchenna była odpowiednio dobrana do wnętrza kuchni pasowała z meblami i stylem


Artykuły

Szafki wiszące  muszą być coraz bardziej wytrzymałe
Ciekawie zaprojektowana zabudowa górna stwarza większe możliwości zindywidualizowania mebli kuchennych, ...
Meble kuchenne na zamówienie
Dziś mało kto już decyduje się na to, ...
Gotowe meble kuchenne, czy kuchnie na zamówienie?
Kiedy planujesz nową kuchnię, masz sporo opcji do rozważenia. Jedną ...
Ogłoszenia czyli gdzie kupić meble do kuchni?
Kupno mebli do kuchni jest zadaniem, które ma duże znaczenie, ...
Sprzedaż mebli kuchennych czyli gdzie kupić meble kuchenne?
Meble kuchenne to bardzo ważna rzecz i nie można mieć ...
Wakacje - dobry czas na remont kuchni Lato w IKEA Kraków
Dłuższe i cieplejsze dni, mniejszy ruch na ulicach i w ...
Dopasowana kuchnia do każdego wnętrza
Niejednokrotnie dopasowanie mebli do konkretnego pomieszczenia jest nie lada wyzwaniem, ...
Planowanie remontu kuchni krok po kroku
Kuchnia stanowi centrum domu. To nie tylko miejsce, gdzie można ...
Drewniane meble kuchenne czyli kuchnia w stylu retro
Choć w dzisiejszych realiach zazwyczaj stawiamy na nowoczesne aranżacje wnętrz, ...
Kuchnia sercem domu
Kuchnia to nie tylko miejsce, w którym przygotowujemy ...