Przed rozpoczęciem procesu projektowania kuchni, najważniejszą rzeczą jest zrozumienie, w jaki sposób kuchnia będzie używana. Jest to podstawowe podejście, które musi przyjąć każdy architekt. Kuchnia nie może być tylko pozostałą przestrzenią lub przestrzenią do zdefiniowania na końcu projektu. Projektanci muszą zrozumieć, że kuchnia ma różne przepływy i różne obszary pracy, które muszą być zintegrowane w całym projekcie.
Poza stylem lub projektem wymaganym przez klienta, ważne jest zdefiniowanie modułu w celu optymalizacji wydajności i zminimalizowania kosztów produkcji różnych elementów. W ten sposób pomiary wszystkich elementów kuchni są ustawiane przed zdefiniowaniem przestrzeni, w której będą się one mieścić.
Obszary robocze i przepływ
Istnieje szereg badań, które określiły 5 ogólnych obszarów w kuchni:
Powierzchnia spiżarni: przestrzeń do przechowywania żywności, towary w puszkach, lodówka
Magazyn: urządzenia, naczynia, przybory kuchenne, naczynia kuchenne
Obszar zlewozmywaka: obszar czyszczenia
Obszar przygotowania: idealnie duża powierzchnia robocza na której można pracować.
Miejsce do gotowania: piec i piekarnik.
Spiżarnia, zlew, pomieszczenia do przygotowywania i gotowania są trwale połączone i związane z procesem przygotowywania posiłku w możliwie najbardziej efektywny sposób. Obszary zlewozmywaka, przygotowania i gotowania tworzą wąski trójkątny obszar roboczy, który prowadzi do różnych rodzajów kuchni.
Rodzaje kuchni
Jest to związane z przestrzenią, dla której projekt jest przeznaczony. Do najczęściej używanych typów należą:
Liniowe (lub dwie równoległe linie)
Kształt litery L
w kształcie litery U
W odniesieniu do tych konfiguracji ważne jest, aby zrozumieć, jak działają różne przepływy ruchu. Trójkąt roboczy" powinien być utrzymywany płynnie, unikając ruchów krzyżujących się, gdy pracuje więcej niż jedna osoba. W tym momencie zawsze dobrze jest zadać sobie pytanie "Jak chciałbym korzystać z własnej kuchni?" lub "Co najbardziej lubię lub nie lubię w mojej obecnej kuchni? W ten sposób możemy zaprojektować nasze przestrzenie z większym wyczuciem.
Na początku projektowania i rozwoju planów pięter, należy pamiętać, że kuchnia nie jest tylko przypadkowym wiązaniem serii mebli i urządzeń, ale składa się z modułów, które muszą być zgodne z logiką produkcji. Jeśli projekt nie jest jasny lub nie podąża za pewnymi rozsądnymi parametrami budowlanymi, może powodować konflikt pomiędzy architektem a producentem mebli.
Dlatego też plan piętra musi być bezpośrednio powiązany z górną częścią pomieszczenia, a wszelkie urządzenia włączone do projektu muszą być dopasowane do modulacji.
Moduł składa się z następujących elementów:
Moduł dolny: 1 dół / 1 tył / 2 boki / 1 półka / 1 lub 2 drzwi / podstawa / listwy ościeżnicy
Górny moduł: 1 dół / 1 tył / 2 boki / 1 góra / 1 półka / 1 lub 2 drzwi / listwy ościeżnicy
Moduł wieży 1 dół / 1 tył / 2 boki / 1 góra / seria półek i drzwi / podstawa
Zachowaj to zdjęcie! Dzięki uprzejmości AraucoCourtesy of Arauco.
Aby uniknąć problemów, modulacja powinna być warunkiem konstrukcyjnym, aby żadne urządzenie nie mogło zostać nieprawidłowo umieszczone. Urządzenia muszą być zamontowane w jednym module, aby uniknąć umieszczania ich pomiędzy dwoma różnymi modułami. Na przykład, nie można umieszczać zmywarki, piekarnika czy płyty grzewczej pomiędzy dwoma modułami. Jeśli tak się stanie, nie będziesz miał gdzie indziej ich umieścić (ponieważ nie byłoby wsparcia), a to utrudnia instalację innych elementów, takich jak instalacja wodno-kanalizacyjna i przewody elektryczne.
Jednym z największych błędów w procesie projektowania kuchni jest szukanie symetrii. Na przykład, projektując szafę bazową architekci mają tendencję do rysowania pionowych linii wskazujących na oddzielenie modułu od jego drzwi. Pomiędzy nimi pozostają różne wielkości części w celu znalezienia symetrii.
Istotne jest zrozumienie, że im więcej razy powtórzyć dokładny pomiar modułu, tym łatwiej będzie zbudować i zainstalować szafki kuchnne. Standaryzacja pomiarów jest w 100% związana z kosztem, jaki będzie miał końcowy projekt i jest to różnica pomiędzy projektem, który jest wykonalny, a projektem, który nie jest.
Wymiary standardowe
Pomiary są zawsze związane z urządzeniami i, w niektórych przypadkach, ze sprzętem dostępnym na rynku z pomiarami, które zostały już zaprojektowane tak, aby pasowały do mebli kuchennych.
Szerokość
Standardowe szerokości modułu są zmienne i zależą od zastosowania każdego modułu. Zazwyczaj pracują one w okrągłych wymiarach 30cm, 45cm, 50cm, 60cm, 75cm, 80cm, 90cm, 100cm -- wszystkie wymiary są uważane za wykonane od zewnętrznej krawędzi do zewnętrznej krawędzi modułu.
Myśląc o urządzeniach, moduły mają zazwyczaj 60cm i 90cm dla kuchenek mikrofalowych, płyt kuchennych i wydechów. Na przykład piekarnik mierzy nieco mniej niż 60 cm i jest zaprojektowany tak, aby zmieścił się dokładnie w szczelinie o szerokości 60 cm wraz z bokami. W przypadku zlewozmywaka, zależy to od wiercenia, które musisz wykonać na blacie i czy zamierzasz zamontować zlewozmywak powyżej lub poniżej blatu. Dostępne są modele zlewozmywaków o szerokości od 30cm do 90cm. Odstęp pomiędzy modułem a urządzeniem musi wynosić kilka dodatkowych centymetrów. Nie ma znaczenia, czy część zlewozmywaka z płyty napinającej jest wspierana przez jeden lub więcej modułów, jeśli jest zamontowana powyżej blatu.
Okucie, którego chcesz użyć, będzie miało również wpływ na szerokość modułu. Zawiasy stosowane są głównie na modułach z drzwiami, podczas gdy szuflady wymagają prowadnic szufladowych. Zawiasy mogą naprawdę wpływać na szerokość modułu. W przypadku szuflad okucie definiuje również szerokość szuflady. Tradycyjne prowadnice do szuflad są przeznaczone do szuflad o rozmiarach 40cm, 50cm lub 60cm, natomiast bardziej zaawansowane prowadnice do szuflad pozwalają na szuflady o szerokości do 120cm. Ważne jest, aby zrozumieć, że bardziej zaawansowane prowadnice szufladowe, takie jak soft close, kosztują więcej, dlatego zaleca się stosowanie możliwie najdłuższych. Istnieją inne rodzaje akcesoriów, które mogą sprawić, że kuchnia będzie wyglądać bardziej stylowo, takie jak stojaki na przyprawy (15-20cm), organizery (40 - 60cm), stojaki na naczynia (wieszaki 40 - 85cm) itp.
Głębokość
Moduły bazowe mają standardową głębokość 60 cm. Pomiar ten uwzględnia fakt, że boki mają szerokość 58 cm i dodaje kolejne 1,8 cm dla szerokości drzwi. Blat powinien zawsze przekraczać miarę głębokości modułu, tak aby w przypadku rozlania czegoś na ladę, ciecz nie kapała bezpośrednio na drewno. Głębokość modułu może się zmniejszyć w przypadku przestrzeni, które nie obejmują urządzeń. Nie zalecamy jednak zmniejszania głębokości, ponieważ generalnie dotyczy to rozwiązań kuchennych, które nie były na początku dobrze przemyślane.
W przypadku modułów górnych istnieją dwa różne rozmiary, z którymi można pracować: 30cm lub 35cm, oba służą różnym celom. Przy korzystaniu z wbudowanej konstrukcji mikrofalowej należy pamiętać, że spód powinien mieć co najmniej 35cm, aby pozostawić trochę więcej miejsca. W przypadku modułu wykorzystującego dla mikrofali głębokość 30cm, spód powinien mieć co najmniej 5cm.
W przypadku wież zaleca się stosowanie tej samej głębokości podstawy, najlepiej 60 cm. Przy rozważaniu pieca wewnątrz wieży musi on mieć dokładnie 60 cm głębokości. Należy pamiętać, że piekarnik potrzebuje przestrzeni ok. 10 cm sięgającej aż do sufitu, aby ciepło mogło być uwalniane z tyłu. Obecnie istnieją piekarniki, które nie wymagają tego otwarcia, więc zawsze ważne jest, aby sprawdzić specyfikacje każdego urządzenia przed rozważeniem projektu modułu.
Wysokość
W przypadku modułów bazowych wysokość wynosi zazwyczaj 90 cm od podłogi do blatu. Moduły nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z podłogą ze względu na wilgoć, przy czym przydzielona przestrzeń wynosi od 10 cm do 15 cm. Na rynku dostępne są serie regulowanych nóg, które umożliwiają regulację podłóg, które nie są w 100% wypoziomowane. Ostatecznie można je zamknąć za pomocą listwy przypodłogowej, którą zwykle jest kawałek płyty wiórowej lub sklejki pokrytej mrówką. Listwa przypodłogowa musi mieć wgłębienie co najmniej 7,5cm od krawędzi drzwi. Istnieje możliwość pozostawienia nóg na widoku, ale nie jest to zalecane, ponieważ jest to miejsce, w którym gromadzi się kurz.
W przypadku modułów górnych są one zakotwiczone do ściany i muszą być umieszczone na wysokości 1,40 - 1,50 metra od podłogi. Pomiar ten jest w 100% związany z głębokością modułu bazowego. Im mniejsza głębokość podstawy, tym większa zalecana wysokość modułów górnych. Tworzy to przestrzeń roboczą, w której górny moduł nie stanowi przeszkody. Ważne jest, aby wziąć pod uwagę zalecenia dotyczące wykorzystania wywiewu powietrza w projekcie, ponieważ każdy z nich ma określoną objętość wywiewu powietrza zależną od jego odległości od licznika.
Materiały
Podobnie jak urządzenia, wszystkie produkty i materiały mają standardowy rozmiar i jest to niezbędne do uzyskania najlepszej możliwej wydajności z nich.
Półki i drzwi
Pryzmat TFL jest głównym materiałem wykorzystywanym do budowy szaf kuchennych, a także do produkcji półek i drzwi. Jest to bardzo wydajny materiał, ponieważ jego szacowana żywotność jest dłuższa niż żywotność samej kuchni, wahająca się od 10 do 15 lat. Konstrukcja szafy może być wykonana z melaminy o grubości 15 mm, natomiast dla drzwi zalecany wymiar to 18 mm. Grubość ta sprawdza się lepiej przy wykonywaniu otworów pod zawiasy. Jeśli chcesz przedłużyć żywotność kuchni, możesz wykonać projekt, który pozwala na zmianę tylko drzwi przy zachowaniu konstrukcji. W ten sposób można zaktualizować wygląd kuchni po niższym koszcie.
Blaty kuchenne
Istnieje kilka rodzajów materiałów na blaty kuchenne. Najczęściej stosowane są:
Laminat: goły blat jest pokryty blatem z laminatu wysokociśnieniowego.
Kamień: najczęściej używane rodzaje to kwarc, granit i marmur.
Inne: materiały zazwyczaj otrzymywane ze związków, takich jak akryl.
Obecne trendy wskazują na to, że blaty są jak najcieńsze, dlatego kamienie i produkty akrylowe takie jak Staron cieszą się dużą popularnością, ponieważ mają grubość od 0,8cm do 1,5cm.
Listwy przypodłogowe
W tej części obudowy najlepiej jest mieć produkt o zwiększonej odporności na wilgoć, np. sklejkę pokrytą laminatem. Inną możliwością jest dodanie akcesoriów metalowych lub plastikowych produkowanych przez firmy produkujące okucia.
Moduły lub części regulowane
Jeśli masz szafkę kuchenną ustawioną między dwiema ściankami, musisz zostawić dodatkowy pokój. Dzieje się tak dlatego, że konstrukcja nigdy nie kończy się na tym samym rozmiarze, co plan. Te wolne przestrzenie można zagospodarować za pomocą regulowanych elementów o wielkości od 5cm do 10cm.
Użycie tego typu zamienników można uniknąć w zależności od tego, jak kuchnia została zaprojektowana od samego początku. Na przykład, podczas projektowania kuchni, lokalizacja lodówki lub jadalni może pomóc uniknąć tych regulowanych elementów, poprzez dodanie 5cm do 10cm do przestrzeni zdefiniowanej dla lodówki lub stołu. W tym przypadku zamiast dawać 70cm miejsca na lodówkę, pozostawiamy 75cm.
Są też inne przypadki, w których zmusza się do użycia elementu dopasowującego, np. w kuchni w kształcie litery L. Aby tego uniknąć, możliwe jest opracowanie sprawiedliwego modułu regulacyjnego w narożniku. Moduł zostaje oddzielony od ściany bocznej o ok. 20 cm, a więc po zbudowaniu, jeśli będzie mniejszy niż przewidywano, różnicę będą stanowić tylko te 20 cm prześwitu. Nie zapomnij, że te puste przestrzenie zostaną ukryte przez blaty.
Trendy
Istnieje niezliczona ilość opcji dostępnych dla wykończenia kuchni. Kombinacja kolorów i kształtów jest dostępna w dowolnym materiale (melamina, ceramika, uchwyty, urządzenia itp.). Dzięki temu nie jest możliwe posiadanie nieatrakcyjnej kuchni, tylko źle wykonanej lub zaplanowanej. Dlatego też, jeśli chodzi o smak, ważne jest, aby słuchać i rozumieć klienta w celu określenia, jaki styl i wizerunek jest najlepszy dla jego kuchni.
Dodatkowo, istnieją również drobne szczegóły, które mogą stanowić różnicę pomiędzy kuchnią nowoczesną i tradycyjną:
Cienkie blaty: ten trend powtarza się coraz częściej na międzynarodowych targach wzornictwa, które pokazują grubość szafki.
Klamki wpuszczane: dzięki nim drzwi wyglądają jak wypolerowane, ponieważ unika się stosowania tradycyjnych klamek. Jedną z opcji jest użycie prostych klamek umieszczonych na krawędzi drzwi lub systemów automatycznych, które otwierają drzwi po naciśnięciu.
Nowe technologie: szuflady o szerokości 1 metra z osprzętem utrzymującym ciężar lub instalacja stojaków na przyprawy i widocznych stojaków na naczynia to dobre przykłady nowych technologii. Coraz więcej jest akcesoriów kuchennych, które pozwalają na dostosowanie każdej kuchni do indywidualnych potrzeb.
Oświetlenie: zastosowanie oświetlenia LED wbudowanego w szafki w celu zapewnienia integralnego rozwiązania.
Projektowanie: Różne wzory laminatów Prism TFL pozwalają na stylizację i personalizację każdego elementu. Dzięki nowej linii Nordic Contemporary, możliwe jest uzyskanie całkowicie unikalnego stylu dzięki projektom drewna. Z pasemkami, teksturami i naturalnym wyglądem przypominającym drewno, różnorodność kolorów od rustykalnych po wzory o bardziej skandynawskim charakterze lub nowe jednobarwne, które są w stanie idealnie do siebie pasować, na przykład. Podobnie, sposobem na zapewnienie większej wartości szafce jest zastąpienie tradycyjnej bieli jednym z tych nowych kolorów, które podkreślają to, co jest przechowywane wewnątrz, jak naczynia.
Zalecenia
- Stosować ochraniacze śrubowe. Można je ukryć za pomocą kołków drewnianych. Proces jest wolniejszy i droższy, ale pozostawia lepszy wygląd.
- Odległość blatu licznika od szafy jest trendem. W tym celu należy jednak zostawić wystarczająco dużo miejsca (najlepiej 30 cm lub więcej), aby ułatwić czyszczenie. Ciasne przestrzenie oznaczają większe zużycie mebli z powodu używania chusteczek lub miotły.
- Listwy przypodłogowe muszą być wykonane z bardziej wytrzymałych materiałów. Zaleca się, aby nie używać tej samej melaminy co szafy, ponieważ nie będzie można używać jej przez cały okres użytkowania na poziomie podłogi.
Zachowaj to zdjęcie, dzięki uprzejmości AraucoCourtesy of Arauco.
- Jakość okuć jest niezbędna przy tworzeniu wysokiej jakości mebli. Jego żywotność mierzy się w cyklach i istnieją znaczne różnice pomiędzy okuciami o niskiej i wysokiej jakości. Dobry zawias decyduje o tym, czy drzwi szafki odpadną, czy też nie.
- Przy projektowaniu mebli bezklamkowych należy stosować pewną logiczną kolejność otwierania drzwi. Najlepiej jest zastosować moduły drzwi dwuskrzydłowych, a jeśli jest miejsce na moduł z pojedynczymi drzwiami, umieścić go w rogu.