Niezależnie od tego, jak mały lub jak duży może być nasz budżet, istnieje kilka wysokiej jakości, efektywnych i korzystnych cenowo rodzajów podłóg, które są uważane za odpowiednie do stosowania w kuchniach. Podejmując się zadania wyboru podłogi do kuchni, musimy wziąć pod uwagę kilka istotnych aspektów. Poniżej znajdziecie kwestie, jakie należy przemyśleć oraz przykładowe rodzaje podłóg.
Wybór materiałów
Istnieje wiele opcji materiałów na podłogi kuchenne. Wybranie najlepszego materiału do pomieszczenia kuchennego, czy jadalni może być związane z osobistymi preferencjami pod względem wyglądu i stylu, a także kwestiami budżetowymi. Podłogi w innych pomieszczenia zwykle są drewniane lub ceramiczne i nie przywiązujemy do nich tak dużej uwagi, jak do kuchni. To właśnie
kuchnia i jadalnia są miejscami, gdzie spędzamy najwięcej czasu, dlatego te pomieszczenia są narażone na największe zużycie materiałów podłogowych.
Pamiętajmy, że przy wyborze materiałów musimy uwzględnić okucia kuchenne, które muszą współgrać.
Płytki podłogowe
Najlepszym wyborem dla pomieszczeń kuchennych mogą okazać się płytki podłogowe. Płytki muszą być solidne, wytrzymałe, szybkie w wyczyszczeniu, łatwe w utrzymaniu i nadające się do stosowania w pomieszczeniach narażonych na dużej tarcie i nacisk. Płytki podłogowe wykonane są z różnych materiałów, a tym samym istnieje wiele opcji do rozważenia.
Podłogi z kamienia naturalnego
Styl i wygląd związane z zastosowaniem kamienia naturalnego jako pokrycia podłogi w kuchni, mogą dodać przytulnego charakteru do pomieszczenia i oferują rustykalny, ale nowoczesny wygląd. Tekstura i kolor kamienia naturalnego są ciekawymi walorami, które warto przenieść do domu. Mamy możliwość wyboru m.in. marmuru, granitu, trawertynu, wapienia, itp.
Płytki winylowe
Płytki te są doskonałą alternatywą dla drogich materiałów, takich jak kamień naturalny. Właściciele domów mogą wybrać projekty płytek PCV, które wyglądają i sprawują się, tak samo jak materiały, takie jak kamień i drewno, unikając wysokich cen. To świetne rozwiązanie dla osób, które nie mają potrzeby wykorzystania podłóg z naturalnych materiałów, a ich podłogi ponadto nie muszą być ognioodporne.
Płytki gresowe
Te płytki są formą ceramiki i są bardzo trudne w ułożeniu. Są one odporne na działanie wody, a wilgoć nie może ich łatwo uszkodzić. To jest powód, dla którego te płytki są stosowane w łazienkach i są uważane za najlepszy rodzaj podłóg w pomieszczeniach kuchennych.
Podłogi drewniane
Najlepszym wyborem spośród drewnianych podłóg w pomieszczeniach kuchennych są podłogi wykonane z drewna pochodzącego z drzew liściastych. Takie podłogi cechuje długowieczność i wytrzymać na ciśnienie wywołane naciskiem stóp. Aby wybrać najlepsze drewniane podłogi do pomieszczeń kuchennych, istnieje kilka elementów, które należy rozważyć.
Wybór gatunku drewna
Drzewa takie jak klon, dąb i czereśnia są doskonałym wyborem na podłogi kuchenne, ponieważ są one najtrwalszymi gatunkami. Poszczególne słoje drewna (takiego jak dąb) mogą ukryć plamy i wgniecenia w podłodze lepiej niż inne rodzaje podłóg.
Wybór najlepszej możliwej podłogi - podsumowanie
Przed wykorzystaniem drewnianej podłogi, która będzie odpowiednia dla kuchni, należy zaimpregnować drewno za pomocą przezroczystego preparatu.
Spójny wygląd
W przypadku
kuchnia szafek kuchennych wykonanych z poszczególnych rodzajów drewna, najlepiej jest dopasować drewnianą podłogę do takich mebli. Pomyśl również o ilości światła naturalnego, które wpada do twojej kuchni w ciągu dnia, by uzyskać jeszcze lepszy efekt wizualny nowej podłogi.